7-11-’14 Oren voor Biennale Gelderland

Waterlanders gaf in het weekend op zaterdag 7 november OREN aan het Nijmeegse Honig Complex. Een act én een kunstwerk zorgden voor focus op het gehoor:

Onze installatie de “Perisallofoon” (omgevingshoortoestel) stond geluiden van de oude Honig fabriek te vermengen met het kabbelen en bruisen van de Waal. De grote oorschelpen die geluid van de omgeving akoestisch versterken gaven op deze plek oor voor de omgeving.

Daarnaast maakten we ook een veel meer innerlijke, naar binnen kijkende klankenreis. De voorstelling “Oorkest” was te beleven in de oude soep-hallen. Publiek zit bij Waterlanders’ Oorkest geblinddoekt in een kring. Ze maken geluiden met aangereikte knisperfolies en andere eenvoudige voorwerpen. Vijf muzikanten/zangeres voegen hier sferische geluiden aan toe. In de individuele ruimte achter de blinddoek ontstaan ieders eigen associaties, een reis door je innerlijke landschap.
Gehoord afgelopen zaterdag uit het publiek: “ik ging eerst in mijn verbeelding als een camera over een landschap, en daarna zat ik ineens in mijn jeugd. Maar na korte tijd waren er geen beelden of herinneringen meer, ik werd heel stil en de muziek ging rechtstreeks mijn emoties in.”
Het thema van de Biennale Gelderland dit jaar is RELOAD. Deze reaktie van een ongeveer 45 jarige man in het publiek is daar wel een mooie vertolking van. Hopelijk hebben meer mensen zich zo verkwikt en herladen gevoeld na “Oorkest”.
<>

Reacties zijn gesloten.