CTRL ALT DEL / Prometheus 2018-2019-2020

Waterlanders werken vaak en graag in opdracht, met een vraag of onderwerp als kader. Daarnaast maken we ook projecten geheel uit eigen inititatief en het project “CtrlAltDel Prometheus” is daar een van. We zien een reisbare locatietheatervoorstelling voor ons, waarbij publiek in een carroussel langs 3 scenes gaat in groepen van 50, om op een eindpunt met 150 mensen in een kring samen vuur te maken door keihard te draaien met hout. Het onderwerp is “onze relatie tot technologie”. De kleur van de vormgeving in beeld en muziek zoekt het contrast op tussen oer, tribal en hypertechnologisch.

Waterlanders’ lunchgesprekken gaan steevast naar een aantal onderwerpen: het isoleren van huizen, windmolens en andere zaken die met energietransitie en duurzaamheid te maken hebben. Daarnaast zijn we eigenwijs in het gebruik van bonuskaarten, online services, het reageren op reclames, wakend voor onze privacy en alert op het verschijnsel “internetbubble”. Deze eigenwijsheid willen we graag overdragen op meer mensen.

Behalve maatschappijkritiek is ook de fascinatie voor techniek en de bewondering voor de grenzeloze inventiviteit van mensen een drijfveer voor het maken van deze voorstelling. We hebben onszelf enkele prehistorische technieken opnieuw aangeleerd, zoals vuur maken door het wrijven van houtjes met een vuurboog en het maken van touw uit brandnetel. We lezen ons in in de geschiedenis van technologie die begon met het beheersen van vuur, dat via de stoommachine zorgde voor pk’s en een industriële revolutie, dat zich daarna verschool in metalen leidingen als elektriciteit en dat nu in ieders broekzak in een accu zit om vervolgens als enen en nullen door je smartphone te dansen. Wat gebeurt er in zo’n telefoon? Zijn we onze technologie nog meester? Kunnen we met zijn allen het internet nog uitzetten? En … wat gaan we doen als de technologie af is, als in al onze behoeften voorzien wordt en we niets meer hoeven?

In 2018 Schrijven we aan de voorstelling en dienen we aanvragen bij div. fondsen in (Prins Bernhard Cultuurfonds, FPK, Provincie Gelderland en Provincie Flevoland). Ook gaan we de dialoog aan met div. festivals als partners of boekers.

In 2019 zal CtrlAltDel Prometheus op Oerol in première gaan. In de beoogde eerste speellijst in 2019 en 2020 hebben zich tot nu toe 3 Gelderse plekken toegevoegd met intentieverklaringen.

Reacties zijn gesloten.