Uw Kruidenrijk Kome

Na De Weide Wereld voerden we tijdens Oerol 2016 voor de tweede keer een project uit in opdracht van Vogelbescherming Nederland. In het kader van ‘PolderPracht‘, waarmee aandacht wordt gevraagd voor de weidevogels die bedreigd worden door te intensief gebruik van het weidelandschap.

Dit keer geïnspireerd door ontmoetingen met boeren op het eiland en kijkend naar de belangen, drijfveren, regels en wensen die bestaan rondom het boerenbedrijf en de weidevogelstand. De boer die zich inzet voor weidevogels, maakt de hele tijd afwegingen die invloed hebben het voortbestaan van zijn bedrijf, het welzijn van zijn dieren en de behoeften voor de levenscyclus van de vogels op zijn land.

De grutto is de bekendste bedreigde weidevogel. We bouwden vijf meter hoge grutto van mest in de potstal van boer Spanjer en richtten de entree speciaal in. Zo veranderden we stal in een tempel, waar men eer kon bewijzen aan het ‘afgodsbeeld’. Men kon rustig gaan zitten en worden ondergedompeld in de sfeer van een exotische tempel. In een soundtrack van +/- 25 minuten kwamen de onderwerpen in muzikale vorm voorbij. Als spiegelbeeld stond in de weide buiten de stal een zes meter hoog melkpak vergezeld van een speciaal gecomponeerd muziekstuk. Daar kon men het landschap waar het om draait in alle rust tot zich nemen.

Wij waren aanwezig als tempeldienaren om mensen in deze sfeer in te leiden (en ze indien gewenst in te wijden in de orde van de Grote Grutto). Tegelijk, als men vragen had, gaven we als makers uitleg over de context van het project.

Reacties zijn gesloten.