vanaf nazomer 2015: werken aan 1,5 jarenplan “Game On”

Eind juni 2015, we zijn dit jaar begonnen met een verhuizing, we hebben net twee succesvolle projecten op Oerol festival gemaakt, installaties geplaatst bij de Wageningen Universiteit (en nog één installatie op stapel), bevrijdingsfestival gedecoreerd en geVJ-t bij een concert. En daarmee is ons zomerseizoen voorlopig qua speeldata even afgerond, tot nader bericht.
Wat staat er verder op het Waterlandersprogramma? We zitten natuurlijk niet stil. We zijn trots en blij dat twee fondsen (prins Bernhard Cultuurfonds en Provincie Gelderland afd. cultuur) vertrouwen hebben getoond in een project dat we de komende anderhalf jaar zullen uitvoeren: “Game on”.

voorstelling in de natuur met bijzondere manier van benaderen en parade maken

een impressie van Game On door Waterlanders

Al een ruim aantal jaar speelt “natuur” en “wat we als mensen allemaal over de natuur zeggen en vinden” een grote rol in ons werk. Dit was al te zien in onze biografische voorstelling over Kaspar Hauser (KASPAR, Kema Arnhem 2006 en Oerol 2006), waar het animistische natuurbeeld van dit wolfskind ons sterk inspireerde bij het maken van de voorstelling. Later namen we zelfs een alter ego aan van een fictieve natuurbeheer-organisatie, die zich toelegde op natuurbeleving in momenten, natuurmomenten.
In het project Game On gaan we de zoektocht aan hoe we een voorstelling kunnen maken in ‘de natuur’ die de logica volgt van een spannend spel, met een beloningsstructuur, met al dan niet digitale gaming elementen. In ieder geval zal deze voorstelling weer een spiegel zijn voor hoe de mens de natuur definieert en beleeft. Dat klinkt misschien abstract en intellectueel en dat bijt ogenschijnlijk met een belangrijke doelstelling van het project: we willen nieuw publiek trekken van buiten de “culturele / intellectuele elite die toch wel naar kunst en natuurgebieden gaan”.

In diverse waterlinieforten, in bovengenoemd kema gebouw en op andere uiteenlopende speelplekken hebben we met Waterlanders eerder voorstellingen en exposities gemaakt waarbij een deel van het publiek expliciet niet als kunstpubliek kwam, maar vanwege een interesse in de speelplek. We merkten dat onze voorstellingen elk van de bezoekers in vervoering bracht, hoe abstract en poëtisch ook, en hoe ingewikkeld we de uitgangspunten en inspiratiebronnen soms voor onszelf formuleerden. Ons werk kan dus heel toegankelijk zijn. Dit willen we uitbreiden en bewust inzetten in “Game On”

Aan ons dus komende anderhalf jaar de uitdaging om een mooie, poëtische versmelting van game, voorstelling en natuurbeleving te maken, die toegankelijk is. Die gewoon werkt. Waar je naar toe komt en kan zeggen “apart” of “lelijk” of “gaaf”, maar die iets met je doet. Die iets met iedereen doet. Of je nou wel of niet van kunst houdt en of je nou wel of niet gehoord hebt van de ecologische hoofdstructuur en of je een eik van een spar kan onderscheiden of niet.

in een serie workshops en verborgen straattheater try-outs werken we tot eind 2016 aan “Game On”, met als eindresultaat een tourbare voorstelling in de natuur.

Reacties zijn gesloten.