Kaspar II

Kaspar (2006) was onze tweede grote productie. We werkten samen met theaterwerkplaats Generale Oost en maakten Kaspar I in het voormalige kortsluitingslaboratorium van KEMA in Arnhem. Vervolgens vertaalden we voor het Oerol festival de voorstelling naar Kaspar II op locatie in het Hoornse Bos op Terschelling.

Geïnspireerd door de tekst ‘Kaspar’ van Peter Handke gingen we ons verdiepen in de historische figuur Kaspar Hauser, een jongen die jaren opgesloten zat zonder contact met mensen. Hij werd een fenomeen toen hij in de mensenwereld terecht kwam en zeer snel leerde spreken. Hij miste alleen een hoop ervaring.

De voorstelling ging over hoe Kaspar de wereld waar hij in terechtkomt ervaart en hoe de beschermende omgeving waarin hij wordt opgevoed een nieuwe gevangenis voor hem wordt. Kaspar raakt verstrikt in de verraderlijkheid van taal, in woorden en zinnen die steeds van betekenis veranderen. De wereld om hem heen is veranderlijk en bedreigend. Hoe komt hij daar uit?

In het bos zochten we naar een nieuwe metafoor en een nieuw beeld. Met Kaspar I en Kaspar II slaagden we er in dezelfde inhoud op twee manieren te vertellen.

Makers:
Alexander de Vree, Eric Langendoen, Erik Woltmeijer, Petra Randewijk, Remco de Kluizenaar, Sacha Muller, Shanti Straub, Sikko Hoogstra

co-producenten: Generale Oost, productieplatform Oerol

Reacties zijn gesloten.