Jubilerende Waterlanders met KunstKruimels & CultuurCroutons versus Corona

KunstKruimels & CultuurCroutons
kijk-goed-webWat doe je als er niets te doen is? Toch iets doen. Bij het aanzwellen van de tweede golf besloten we maar op een surfplank te stappen en niet bang te zijn voor de wipe out.

We wilden iets doen om in die dubbel donkere dagen de harten van Wageningen te verwarmen. Met steun van gemeente Wageningen en Stichting ondernemers Fonds Wageningen begonnen we met een serie onaangekondigde performances, installaties en beeldende kunst in de binnenstad.

Wie er bij was had iets bijzonders meegemaakt, voor wie ze gemist had was er (en is nog steeds) de installatie met beeldschermen te zien in de Binnenstadswinkel op de hoek van de Markt en de Hoogstraat. Waar eerst alleen maar kleuren over de schermen bewogen, verschenen (als geopende venstertjes in een advent-kalender) na verloop van tijd steeds meer video’s van beeldende kunstwerken en performances.

Toen door de nog strengere maatregelen een aantal van deze projecten vooralsnog onuitgevoerd moest blijven, besloten we door te gaan, ook na de decembermaand, met wat er nog wèl kon. Coronaproof: de kunstenaar aan de ene kant van het glas, eventuele voorbijgangers aan de andere kant. Een groeiende verzameling raamtekeningen is nu te zien in de Wageningse binnenstad. De resultaten van KunstKruimels & CultuurCroutons houden we bij via deze link: kunstkruimels.nl. Binnenkort komt er weer een raamtekening bij! Een actuele plattegrond waarop je de uitbreidende collectie kunstwerken kunt zien, is te vinden op deze pagina.

Tegenslagen & Doormodderen
Ook in dit jaar, jong als het nog is, zijn er al projecten die niet doorgaan: een nieuwe locatievoorstelling die we zouden maken in opdracht van het festival Woest & Bijster zit er niet in. Ze hebben deze week laten weten dat het festival in 2021 niet doorgaat.

Ondanks dat het lastig is ver vooruit te plannen, zijn wij bezig met projecten voor dit jaar. We doen er alles aan om de voorstellingen of uitvoeringen vorm te geven voor publiek op een manier die past bij de maatregelen van dat moment. Zodra we voorstellingsdata bekend kunnen maken, laten we jullie die natuurlijk weten.

Jubileum
Toch is er in 2021 reden voor een feestje! Twintig jaar geleden werd stichting Waterlanders opgericht en was het kunstenaarscollectief een feit. We zullen in dit jubeljaar af en toe terugkijken en herinneringen delen uit ons archief.

Het eerste begin komt ook aan bod in de podcast Tussenstop van Proeftuin Ede-Wageningen. Ron van der Sterren is hier in gesprek met Eric Langendoen o.a. over zijn start als kunstenaar, het ontstaan van het collectief Waterlanders en kunst in tijden van corona.
 
 
Memory lane: het voormalige sportfondsenbad in Wageningen, onze eerste ‘broedplaats’.
banner-3-fotos-nieuwsbrf

Reacties zijn gesloten.