Video Oerol 2016: 5000 bezoekers voor een 5 meter hoge grutto van poep, “Uw Kruidenrijk Kome”

In opdracht van Vogelbescherming Nederland en Oerol maakten we “Uw Kruidenrijk Kome”. De schuur van biologische rundvlees boerderij Spanjer verbouwden we voor 10 dagen tot een tempel voor het landschap. Met als afgodsbeeld een 5 meter hoge grutto van mest, die door meer dan 5000 bezoekers werd bewierookt.

Een rondom klinkende muziekcompositie en onze aanwezigheid in witte gewaden creëerden een religieuze sfeer, die wat weghad van een kathedraal in een grote Europese stad en tegelijk van een boeddhistisch klooster en een hare krishna gemeenschap. Vele bekeerlingen wilden zelfs “het ei ontvangen”. De flarden tekst in de compositie zijn afkomstig uit de huishoud-economie van het boerenbedrijf, uit gegevens van vogeltellingen en uit overwegingen van een zuivelconsument in een supermarkt.

De samenhang binnen een internationaal ecologisch en economisch landschap, waarin de Grote Grutto hoofdpersoon was, gaf het publiek aanzet tot nadenken en praten over de rol van de boer, de natuurbeheerder en de consument. Deze documentaire achtergrond was vooral een extra bij het kunstwerk. De indruk die een 5 meter hoge grutto van koemest maakt samen met de geur van wierook en een wandeling over een dikke laag potstalmest, zei meer dan 1000 woorden.

Reacties zijn gesloten.