Buurtsafari toont buurtbewoners nieuwe plekken in hun eigen wijk, Nude Wageningen

Op 13 mei 2017 speelden we een tweede Wageningse Buurtsafari, dit keer in de wijk Nude, in het zuidwesten van Wageningen. Via de site www.opbuurtsafari.nl konden kaarten gereserveerd worden en dat deden veel Wageningers: in de middag speelden we de voorstelling voor 120 en in de avond voor 80 mensen. Op de burenborrel achteraf ontmoetten mensen uit de wijk elkaar, nieuwe of juist bekende gezichten. Veel mensen waren er achter gekomen dat hun wijk groener was dan ze dachten en veel mensen hadden plekken gezien die ze nog nooit gezien hadden. En dan hebben we het nog niet over de scènes gehad. Hieronder enkele foto’s met beschrijving.

Remco-de-Kluizenaar-en-Barzan-Akrawi-in-Buurtsafari-Nude-Waterlanders-Wageningen-2017-webBarzan Akrawi, de herenkapper van de wijk, speelt saz en Waterlander Remco de Kluizenaar leert mensen vuur maken. Zij vertellen in woord en muziek het verhaal van de aap met weinig haar die vuur leerde kennen, daar al houtjes draaiend een paar eerste technologische uitvindingen voor deed, met verstrekkende gevolgen: Computers, ledlampen, smartphones en koken op electriciteit omdat het gas en de kolen door al die technologie op is. Remco: “ik ben een techno-optimist, ik denk niet dat je straks 2 weken zonder stroom komt te zitten, maar als het dan toch een keer een dag of twee gebeurt, dan moet je iets leuks te doen hebben. En dan kunnen jullie vuur maken. Over twee maanden zaag ik deze mast hier om en dan moeten jullie het kunnen. We zien elkaar in het binnentuintje van de Abraham Kuypersstraat, Barzan zorgt weer voor muziek, jullie voor het vuur.”
 
 
 
 
 
 
 
 
Eric-Langendoen-en-Anna-van-Diepen-in-Buurtsafari-Nude-2017-Wageningen-door-Waterlanders-webWaterlander Eric Langendoen en actrice Anna van Diepen laten de Nude op een andere manier zien: zij lopen rond als reuzenkinderen door een maquette van de wijk, gemaakt van kartonnen dozen. Spelend met miniatuur en reuzenvoetbal, straatnamen roepend, gaan ze op zoek naar de plek waar ze wonen of willen wonen en proberen ze die terug te vinden nadat ze de flats op elkaar stapelen en er woorden van bouwen. Alledaagse gebeurtenissen en plekken in de wijk krijgen een heel ander voorkomen in deze fantasievolle wereld.

Thijs-Bloothoofd-als-Plasticman-in-Buurtsafari-Waterlanders-Nude-Wageningen-2017-webActeur Thijs Bloothoofd vertolkt een tekst van de Waterlanders waarin Plastic eindelijk eens over zichzelf mag praten. “Ik wil mezelf radicaal veranderen. ik wil versnipperen, tot zulke kleine stukjes, dat geen schaar het meer knippen kan. Kleiner nog. Ik ben overal! ik zweef, ik vlieg, je ademt me in, eet me op en zweet me uit. Ik wil me bij elkaar vegen en mezelf omsmelten tot een nog nooit eerder gemaakte vorm. Ik kan worden wat jij nog niet bent. Ik kan worden wat jij nog niet weet. Ik kan worden wat jij nog niet wilt. Ik zal er zijn.”
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Winand-Bijlmakers-en-Bart-Heijnemans-in-Buurtsafari-Nude-Wageningen-2017-van-Waterlanders-webWinand Bijlmakers, Bluesartiest uit de wijk, ook wel bekend als Willy B, maakt samen met Waterlander Bart Heijnemans een prachtig sluitstuk van de buurtsafari in de Nude. Lopend door de wijk is hem het gedrag van de mannetjeseenden opgevallen nadat die brood gevoerd kregen. In een tragikomische beschrijving van een ruwe vorm van eendenvoortplanting, zingt Winand namens eendenvrouwtje Noor het levenslied: “is er brooooood in de eendenhemel.”

Reacties zijn gesloten.